8 Ağustos 2009 Cumartesi

Invaders Must Die üzerine


The Prodigy, malumunuz kendi mesleğini güzel icraa eden bir grup. Geçenlerde Türkiye'ye geldi. Türk dinleyicisinin %93'ü sanırım sadece Voodoo People, Smack My Bitch Up ve Firestarter'ı bildiği için onlar da eğlenmişlerdir.

Bit Beat, Techno, Rave, Electronic tarzları arasında takılıyorlar bu tip grupların bir çoğunun yaptığı gibi. Music For the Jilted Generation çok övülüyor, el üstünde tutuluyor, ama benim gözümde hep CD dönemine yenik düşmüş bir albüm gibi gelmiştir. Şarkılar kendi tarzları için çok harika, ama yaklaşık 80 dakikalık bir albüm olduğu için bazı şarkılar sanki zorlayıcı uzunlukta olmuşlar. İyi bir elektronik, tekno müzik dinleyicisi değilim, belki de bu yüzden sadece beni rahatsız ediyordur.

Music for the Jilted Generation döneminde hayran olanlar tahminimce Invaders Must Die'a biraz soğuk yaklaşmışlardır. Biraz daha bu döneme göre electroclash'i dance-punk'ı falan basmışlar. Ama şimdi Robert Christgau olsam, (ki kendisini hiç sevmem, müzik zevkinden de nefret ederim, yine de her yerde yazdığı için onu söylüyorum): "GAZ!!!" diye tek kelimelik yorum yaparım albüm hakkında.

Bir kere açılış şarkısı Invaders Must Die her başladığında koşarak banyoya gidip ayna karşısında tepinmeye başladığımı inkar edecek değilim. Hele en başında sessiz başlayıp, gümbür gümbür girmesiyle bu tip bir albüm için seçilebilecek en iyi giriş parçası olduğunu söyleyebilirim. Ardından Omen geliyor, bir ara onun da klibi döndü ekranlarda. Ama Warriors Dance'in klibini görmeniz lazım adamlar harika bir klip çekmişler. Murat Dalkılıç gibi gidip, araba mezarlığında çekmemişler klibi. Şarkıların bazıları ilk dinlemede tepinmenize sebep olmayacak, ama en fazla üçüncü dinlemede Stand Up hariç hepsinde boyun ağrılarına sebep olacak kadar tepindirtecek. Stand Up'ta tepinilmemesinin sebebi o biraz daha ağır, daha fazla Rave havası var. Ya şöyle söyleyeyim, Primal Scream'in Screamadelica albümüne koysanız eğreti durmayacaktır onun içinde.

Böyle kısa bir inceleme oldu, ama bu tip müziğe meraklıysanız dinleyin, 5 aydır dinliyorum bir zararını görmedim. Ama Colors'ın 16bit sesli kısmına gelince sokakta bile olsam, daha önceden de bahsettiğim Ian Curtis dansını yapmadan duramıyorum, tam o noktada dikkatli olun.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © 2010 MONTEYN