30 Haziran 2009 Salı

Ophelia:Could beauty, my lord, have better commerce than with honesty?


Şu yukarıdaki Ophelia resmi, yapılanlar arasında en ünlü olanı galiba. Akşam aklıma geldi ve "Nasıl arasam? "Ophelia "ünlü resmi"" diye mi arasam kara kara düşünürken, daha ilk sonuçta bununla karşılaştım. Daha ilk gördüğümden beri bu tabloyu, eğer Shakespeare çizseydi Ophelia'yı muhtemelen bunun gibi çizmek isterdi diye düşünmüştüm. Şöyle güzel bir insana "Get to thee a nunnery" diyen zihniyetin hakkettiği dayağı, ancak Celalettin Cerrah'ın bıyıkları verebilirmiş gibi geliyor bana.
Bu da Ophelia'ya, Dylan'dan geliyor:

Now Ophelia, she's 'neath the window
For her I feel so afraid
On her twenty-second birthday
She already is an old maid

To her, death is quite romantic
She wears an iron vest
Her profession's her religion
Her sin is her lifelessness
And though her eyes are fixed upon
Noah's great rainbow
She spends her time peeking
Into Desolation Row

Çok saygı duyuyorum bu adama, ama onun hakkında şu an konuşmak istemiyorum. Bundan önce müzik yazısı yazmaya kalkışınca sürekli heyecanlanıp,Degüstatörlerin şaraplara "hmm petrol kokuyo, hmm orman meyvesi kokuyo" gibisinden aşırı rahatsız edici ayardaki yorumlarını yapmışım. Onun için daha uygun bir zaman Dylan hakkında bir şeyler derim.( Ya "Her sin is her lifelessness"ı okudukça gaza gelip, kalitesiz bi power metal grubu kurup adını böyle bir şey koymak istiyorum. Sonra Akmar pasajında, siyah tişörtlerin üstünde dallı budaklı baskısı olan tişörtlerini bastırtıp duvarlara sünnet yataklarındaki gibi iğnelerle tuttururum.)

3 yorum:

Elmoş dedi ki...

Bu resmin eskizini burada Prerafaelitler sergisinde görmüştüm. Gerçekten inanılmaz güzeldi. Serginin bir bölümünde bundan ilham almış modern zaman işleri de konmuştu. Bir tanesi (tabii ki biliyorsun) "Where the wild roses grow" videosu, diğeri de bir fotoğrafçının işi. Hatta bak, linkini de buldum :
http://www.point8.org/images/35.jpg

monteyn dedi ki...

Fotoğraf gerçekten çok güzelmiş. Yalnız Where the Wild Roses'ın videosunda hala neden Kylie Minoque gibi yarı tavşan yarı insan birinin oynadığını algılayabilmiş değilim. Ophelia'nın, bir kurgu kahramanı olduğu doğru, ama bu kurguyu postmodernize edip hayvanlar aleminden birini oynatmak ne kadar doğrudur ona emin olamıyorum. Ayrıca Nick Cave olsam, Cate Blanchett'i oynatırdım illa Avustralyalı birisini arıyorsa. Ondan sonra Kylie'siz bir versiyonu var şarkının "B-Sides&Rarities"de bulunuyor, Kylie bölümlerini Blixa söylüyor, ki kesinlikle bin bastığına inanıyorum. Fotoğrafa da düzgün bir şey söyleyemedim, videodan bahsetmeye kalkışınca ama genel olarak resim olsun fotoğraf olsun sanatsallığı ağır bastığı zaman, okurken 7 yaş üstüne çıkan yorumlar yapıyorum. Goya'nın resimlerinin de bir çoğundan hala korkuyorum.

Elmoş dedi ki...

Vaktinde Cave'in Minogue'a delidivane aşık olmasına nedense hiç şaşmıyorum ben. Özellikle de erkek lisesinde yatılı okuduğunu öğrendiğim o taa yıllar öncesinin Roll röportajından sonra. Kadınlık adına orta sayfa güzellerinde ne gördülerse, Kylie de vardı galiba. Bu işten P.J. Harvey zararlı çıktı. O da ayrı hikaye.

Yorum Gönder

 
Copyright © 2010 MONTEYN